Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Tortilla a'la Blogini - Bardzo sycące danie zbliżone do potraw meksykańskich, ale z nutą polskich pieczarek i śmietanki.

Tortilla a'la Blogini

Dodane przez: blogini.eu

Czas: 90 minut(y)

ocena: 6








Bardzo sycące danie zbliżone do potraw meksykańskich, ale z nutą polskich pieczarek i śmietanki.
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Tradycyjna polska wigilia, czyli skąd się wzięły niektóre nasze zwyczaje

Prawa czę?ć inputa.

Boże Narodzenie to najpiękniejsze rodzinne święta. Z radością hołdujemy świątecznej tradycji, pieczemy ciasta, odgrzebujemy babcine przepisy kulinarne, w tym czasie nawet gotowanie jest częścią rytuału świątecznego. Jednak czy na pewno wiemy skąd wzięły się tradycje bożonarodzeniowe kultywowane przez pokolenia?

 

Najmłodsze tradycje

Wigilia to w naszym kraju dzień wyjątkowy, dzień pojednania, dzień rodzinnych spotkań i kulminacyjny punkt tych świąt. Dlatego, aż trudno w to uwierzyć, ale kolacja wigilijna, pojawiła się w polskiej tradycji dopiero w XVIII wieku. Najważniejszym momentem tego dnia jest uroczysta kolacja złożona z postnych potraw, do której zasiada się z chwilą pojawienia się pierwszej gwiazdki na niebie, zwyczaj ten ma przypominać gwiazdę betlejemską, która przyprowadziła do stajenki Betlejemskiej Trzech Króli. Najmłodszym zwyczajem Bożonarodzeniowym jest choinka, która przywędrowała do nas z Niemiec w XVIII wieku. Wcześniej w polskich domach stawiało się snopki nie wymłóconego zboża lub wieszało jemiołę.

 

Symboliczna ilość potraw na stole

Tego wyjątkowego wieczoru, wszystko jest magiczne i okazuje się mieć symboliczne znaczenie. Nawet ilość potraw pojawiających się na stole. Tradycja kazała, by wieczerza składała się z nieparzystej ilości dań. W wiejskiej chacie jadano wiec 7 potraw ( 7dni tygodnia) na dworach szlacheckich podawano ich już 9 ( 9 chórów anielskich) a u arystokracji wieczerza składała się z 12 potraw na cześć dwunastu apostołów. Dania pojawiające się tego dnia na wszystkich stołach zarówno chłopskich jak i szlacheckich były przyrządzone z darów lasu, pól i jezior. Pięknym zwyczajem, jest przestrzegany do dziś w wielu domach, zakaz spożywania mięsa zwierząt, tłumaczony tym, że tego szczególnego dnia wszystkie istoty żywe tworzą jedną rodzinę.

 

Skąd pochodzą niektóre potrawy wigilijne?

W wielu domach, jada się różne potrawy, uznając je za tradycyjne dania wigilijne. Różnice te wywodzą się z lokalnych zwyczajów i przywędrowały wraz z naszymi rodzinami z różnych regionów kraju. Jak wynika ze źródeł pisanych w Wielkopolsce i na Śląsku, podawano zupy rybną lub migdałową. Natomiast w Galicji i wschodniej części Polski, jedzono tego dnia barszcz albo zupę grzybową. Na wszystkich stołach, niezmiennie pojawia się mak, choć i on, podawany jest w różnych postaciach. Niegdyś robiono z niego zupę, dodawano do klusek i kasz. Tak powstała najsłynniejsza bodaj z polskich potraw, wigilijna kutia. W najstarszych przepisach kulinarnych, kutia przygotowywana jest z całych ziaren pszenicy, będących symbolem odradzającego się życia, maku symbolizującego spokojny sen i odpoczynek oraz miodu-zwycięzcy nad złymi mocami. W innych regionach polski mak pojawia się w przepisach na ciasta, takich jak makowiec, strucla z makiem czy rolada drożdżowa.

Z tradycji chłopskiej wywodzi się groch z kapustą czy kapusta z grzybami a ciekawostką jest fakt, że potrawy z ryb na dworach szlacheckich traktowane były jako jedno danie.

 

Nasze zwyczaje żywieniowe dziś, podyktowane są tempem i trybem życia, jakie prowadzimy. Warto wiec zatrzymać się czasem i sięgnąć po babcine przepisy kulinarne na tradycyjne potrawy, ciasta i zupy, wrócić do smaków dzieciństwa i cieszyć się chwilami spędzanymi z rodziną.

babcia Jadzia

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin