Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Wątróbka smażona - Bardzo dobry obiad. Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniakami

Wątróbka smażona

Dodane przez: drink_maker

Czas: 30 minut(y)

Brak oceny








Bardzo dobry obiad. Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniakami
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Pomoc - dodawanie nowego przepisu

Prawa czę?ć inputa.

Jak dodać nowy przepis?

Strona Dodawania nowego przepisu umożliwi Ci zaproponowanie własnego przepisu do serwisu eKuchcik.pl. Możesz samodzielnie wypróbować jej działanie, ale możesz również skorzystać z przedstawionego poniżej planu, który ułatwi Ci szybkie dodawanie przydatnych dla innych odwiedzających przepisów.

1. Przygotowanie i plan.

Jeśli chcesz aby Twoi znajomi wiedzieli, że to Ty dodałeś(aś) przepis, załóż konto w serwisie eKuchcik.pl. Możesz skorzystać z tej strony. Jeśli masz już konto możesz zalogować się na nie, jak również będzie istniała taka możliwość już w trakcie samego zgłaszania przepisu.

Przemyśl z czego składa się przepis. Z jakich grup? Grupa to wydzielony fragment przepisu. Na przykład jeśli dodajesz "pyszne kotleciki w sosie pomidorowym", to możesz podzielić przepis na grupy: "kotleciki" i "sos pomidorowy". Taki podział ułatwi odwiedzającym stronę przygotowanie się do ugotowania potrawy jak również usprawni samo gotowanie.

Jeśli chcesz dodać zdjęcie przepisu, przygotuj je wcześniej i zapisz sobie na dysku.

2. Uzupełnij informacje o przepisie.

W górnej części formularza znajdują się informacje o przepisie takie jak: nazwa przepisu, krótki opis, informacja o tym dla ilu osób przygotowana jest porcja potrawy, całkowity czas przygotowywania potrawy, poziom trudności według Twojej oceny, możliwość dodania zdjęcia potrawy oraz możliwość przydzielenia potrawy do w sumie trzech kategorii. Z informacji tych obowiązkowe jest tylko podanie nazwy przepisu oraz dodanie go do conajmniej jednej kategorii. Zachęcamy jednak do uzupełnienia wszystkich pól, co ułatwi skorzystanie z przepisu wszystkim odwiedzającym serwis eKuchcik.pl.

Nazwa przepisu w serwisie musi być unikatowa. Oznacza to, że jeśli ktoś dodał już przepis o danej nazwie (np. "pyszne lody") to nie możesz niestety dodać identycznego. Zmień nazwę przepisu dodając rozwijając jego opis, dodając swoje imię lub wprowadzając całkiem inną nazwę (np. "pyszne lody babci Frani", "pyszne lody truskawkowe", "smaczny lodowy deserek" itp.). W trakcie wpisywania nazwy przepisu, na prawo od pola z nazwą na bieżąco będzie pojawiać się informacja o tym, czy aktualnie wprowadzona nazwa jest wolna czy zajęta. Jeśli pojawi się tam: Przepis o takiej nazwie już istnieje. Podaj inną. - oznacza to, że musisz dokonać zmiany.

3. Zdefiniuj grupy.

Jeśli Twój przepis ma składać się z grup - określ je korzystając z sekcji "Grupy:". Może to być np. sos i danie główne, dwa rodzaje galaretki itp. Ma to głównie zastosowanie informacyjne dla gotującego sugerujące, że część czynności jest rozdzielona. Być może gotujący skorzysta z pomocy drugiej osoby, która pomoże przygotować część przepisu? A może wykona tylko jedną z grup (np. tylko sos) łącząc ją z zupełnie innym daniem? Warto pamiętać, że podczas opisywania czynności do wykonania możesz używać grup jak składników potrawy (np. określić "przelej sod do garnka").

4. Określ niezbędne składniki.

Korzystając z sekcji "Składniki:" określ jakie składniki są niezbędne do przygotowania potrawy. Podczas wpisywania nazwy składnika możesz skorzystać z automatycznego podpowiadania jakie oferuje strona. Wpisz 2-3 litery i jeśli w bazie danych znajdują się już składniki zaczynające się na te litery, to zobaczysz okienko takie jak:

Przy pomocy klawiszy strzałek możesz wybrać jedną z opcji, którą zatwierdzisz klawiszem Enter. Możesz także wybrać ją klikając na niej myszką lub wpisać kolejną literę aby zawęzić wybór. Jeśli podpowiadanie nie pojawia się, możesz spróbować rozwinąć je naciskając klawisz ze strzałką w dół. Jeśli mimo to nie pojawia się - oznacza to, że w naszej bazie danych nie znaleziono już składnika pasującego do wpisanego tekstu. Warto jest jak najczęściej korzystać z istniejących już w bazie składników (i innych elementów, dla których oferowane jest podpowiadanie co będzie wyjaśnione niżej w niniejszym tekście), ma to wiele zalet:

  • Składniki znajdujące się w bazie zostały już edytowane przez moderatora, który wprowadził wszystkie cechy jakie posiada dany składnik takie jak: czy jest wegański, do jakiej grupy należy, prawidłową odmianę w innych przypadkach niż mianownik itp. Gdy dodajesz nowy - musi przejść on moderację, co sprawi, że Twój przepis dłużej będzie czekać na pojawienie się w serwisie.
  • Dzięki temu unikasz przypadkowych literówek związanych z ręcznym wpisywaniem długich nazw (np. "brzokswinia", czy "pomidro" itp.).
  • Nasza baza danych jest dzięki temu mniejsza, więc pomagasz nam w tym aby serwis działał szybciej. Dziękujemy.
  • Nasza baza danych jest dzięki temu bardziej spójna i logiczna, wspierasz więc w ten sposób przyszłą rozbudowę serwisu o nowe funkcje. Dziękujemy.

Oprócz nazwy składnika możesz określić ilość. W tym celu podaj liczbę i/lub jednostkę miary. Np. jeśli chcesz dodać 50 gram cukru, to w polu "Składnik" wpisz cukier (lub wybierz go z listy), w polu "Ilość" wpisz "50" a w polu "Jednostka" wpisz "gram" albo tylko pierwsze litery i skorzystać z automatycznego podpowiadania podobnie jak w przypadku nazwy składnika.

Jeśli w kroku 3 określone zostały grupy, to możesz przypisać składnik do jednej z nich wybierając ją z listy wyboru "grupa". Składnik może nie zostać związany z żadną grupą.

5. Określ czynności jakie należy wykonać aby zrealizować przepis.

W sekcji "Czynności:" możesz określić niezbędne czynności. W ramach defniowania pojedynczej czynności (kroku) możesz określić:

  • Zero, jeden lub dwa składniki wybrane z listy składników określonych w punkcie 4. Na liście składników znajdują się również grupy. Możesz użyć grupy jak składnika. Będzie to oznaczało, że po przygotowaniu grupy należy użyć jej w jednym z kolejnych kroków (np. dodać gotowy już sos do potrawy itp.)
  • Czynność. Czynność określa CO należy zrobić w danym kroku i jest to jedyny element obowiązkowy. Pole z nazwą czynności oferuje automatyczne podpowiadanie podobne do podpowiadania dla składników. Skorzytaj z niego. Nie określaj zbyt precyzyjnie czynności, bo do tego służy pole "Doprecyzowanie czynności", pamiętaj natomiast o odpowiednim przyimku (jeśli chcesz dodać sól do sałatki,to właściwa czynność to: "dodaj do"). Czasem jednak przyimek trzeba dodać do doprecyzowania (sytuacja w której rozdziela się on od czasownika np. "mieszaj aż do białości").
  • Określenie czynności ("Doprecyzowanie czynności"). Dodatkowe informacje na temat czynności. Np. czynność "mieszaj aż do białości" podziel na czynność: "mieszaj" i dodatkowe określenie "aż do białości".
  • Akcesorium lub naczynie, np. garnek, salaterka czy talerz. W polu tym działa automatyczne podpowiadania jak w przypadku składników. Skorzystaj z niego.
  • Czas trwania czynności.
  • Układ tekstu z czynnością. Możesz tutaj wybrać jeden z wielu sposobów na jaki zostanie wyświetlona użytkownikom czynność. Dobierz najlepiej pasującą wersję gramatyczną czynności. Jeśli dodawałeś nowy składnik bądź czynność - mogą one nie posiadać odpowienich odmian gramatycznych. Nie przejmuj się tym - poprawi to moderator. Dobierz najbardziej pasującą wersję.

6. Zakończenie.

Jeżeli nie jesteś zalogowany(a) na swoje konto użytkownika - na dole strony pojawią się pola, w których możesz wpisać swoją nazwę użytkownika (login) oraz hasło. Zostaniesz wówczas automatycznie zalogowany(a) a przepis zostanie przypisany do Twojego konta. Jeśli nie masz konta w serwisie - utwórz je, albo dodaj przepis anonimowo.

Po dodaniu przepisu będzie on czekać na zatwierdzenie przez moderatora. O decyzji moderatora zostaniesz powiadomiony(a) przez e-mail o ile zalogowałeś(aś) się na swoje konto podczas dodawania przepisu.

Patrz też pomoc - strona główna

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin