Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Aksamitny sos szpinakowo-serowy - Smaczny i prosty dodatek do każdego rodzaju makaronu.

Aksamitny sos szpinakowo-serowy

Dodane przez: blogini.eu

Czas: 20 minut(y)

Brak oceny








Smaczny i prosty dodatek do każdego rodzaju makaronu.
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.Fasolka0 pkt.
3.ilka_860 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.Fasolka0 pkt.
3.ilka_860 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Moda na babcine przepisy kulinarne

Prawa czę?ć inputa.

 

Moda na babcine przepisy kulinarne

Wraz z modą na ekologię i zdrową żywność, coraz bardziej popularny jest powrót do tradycyjnych sposobów leczenia czy pielęgnacji urody. Coraz chętniej sięgamy po stare babcine przepisy kulinarne, odnajdujemy stare książki kucharskie a w nich dawno zapomniane smaki potraw.

 

Znudzeni fast foodami

 Żyjąc w ciągłym pośpiechu i w wiecznej gonitwie, zaczynamy odczuwać nostalgię za ciepłem, bliskością i spokojem. Wszystko to kojarzy nam się z naturą, dzieciństwem stąd chyba poszukiwanie smaków minionych lat. Mamy dość, z konieczności i pośpiechu jedzonych fast foodów, zupy z kostki rosołowej i śmietanki w proszku. W każdej części świata, na każdej szerokości geograficznej, możemy zjeść tak samo smakujące potrawy i napoje i wcale nie czujemy się przez to szczęśliwsi. W Polsce, do której fala śmieciowej żywności dotarła w miarę niedawno, nie jesteśmy nią tak znudzeni jak na zachodzie, gdzie obserwuje się odpływ klientów z lokali podających fast foody.

 

Ucieczka w stronę naturalnej żywności

Co ciekawe wiele z metod leczenia naturalnego dziś znajduje naukowe uzasadnienie. Niedługo, może okazać się, że wiele chorób czy alergii pokarmowych ma swoje źródło w niewłaściwie konserwowanej i przechowywanej żywności. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgamy po stare przepisy i chwalimy się w towarzystwie własnoręcznie upieczonym chlebem czy wyciśniętym świeżo sokiem. Gotowanie jest dziś po prostu modne. Ucieczka od konserwantów w stronę naturalnej, ekologicznej żywności, za którą jesteśmy skłonni zapłacić więcej, z pewnością nam nie zaszkodzi a wielu osobom może wyjść na zdrowie.

 

Zdrowe i smaczne potrawy

Od początku do końca własnoręcznie przygotowane posiłki, oparte o proste przepisy, bez gotowych mieszanek przypraw, glutaminianu sodu, konserwantów, barwników i poprawiaczy smaku, są na pewno smaczniejsze i co najważniejsze dużo zdrowsze od przygotowanych z półfabrykatów. Przygotowane przez nas zupy, surówki i mięsa są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, bo przygotowujemy je ze świeżych składników. Do łask powracają domowe ciasta, a przepisy na sernik rodem z babcinej szuflady, są cenione jak pamiątka rodzinna.

 

Moda czy świadomość

Nie do końca wiadomo czy tendencja ta wynika z naszego wzrostu świadomości czy jest wynikiem nostalgii za lepszymi czasami, gdy kobiety miały czas, na zajmowanie się domem i dopieszczanie rodziny. Chciałoby się wierzyć, że ta moda na zdrową żywność to świadomy wybór. Okazuje się, że wiele chorób ma swe korzenie w złej diecie i przyzwyczajeniach żywieniowych a prawidłową dietą rozsądnie dobraną do naszych potrzeb można wiele chorób wyleczyć.

 

babcia Jadzia

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin