Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Szybki indyk  - Przepis na szybki, wytrawny obiad jakim jest indyk. 
Podawać najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami.

Szybki indyk

Dodane przez: blogini.eu

Czas: 60 minut(y)

Brak oceny








Przepis na szybki, wytrawny obiad jakim jest indyk. Podawać najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami.
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.Kasumi0 pkt.
3.tulipan0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.Kasumi0 pkt.
3.tulipan0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Moda na babcine przepisy kulinarne

Prawa czę?ć inputa.

 

Moda na babcine przepisy kulinarne

Wraz z modą na ekologię i zdrową żywność, coraz bardziej popularny jest powrót do tradycyjnych sposobów leczenia czy pielęgnacji urody. Coraz chętniej sięgamy po stare babcine przepisy kulinarne, odnajdujemy stare książki kucharskie a w nich dawno zapomniane smaki potraw.

 

Znudzeni fast foodami

 Żyjąc w ciągłym pośpiechu i w wiecznej gonitwie, zaczynamy odczuwać nostalgię za ciepłem, bliskością i spokojem. Wszystko to kojarzy nam się z naturą, dzieciństwem stąd chyba poszukiwanie smaków minionych lat. Mamy dość, z konieczności i pośpiechu jedzonych fast foodów, zupy z kostki rosołowej i śmietanki w proszku. W każdej części świata, na każdej szerokości geograficznej, możemy zjeść tak samo smakujące potrawy i napoje i wcale nie czujemy się przez to szczęśliwsi. W Polsce, do której fala śmieciowej żywności dotarła w miarę niedawno, nie jesteśmy nią tak znudzeni jak na zachodzie, gdzie obserwuje się odpływ klientów z lokali podających fast foody.

 

Ucieczka w stronę naturalnej żywności

Co ciekawe wiele z metod leczenia naturalnego dziś znajduje naukowe uzasadnienie. Niedługo, może okazać się, że wiele chorób czy alergii pokarmowych ma swoje źródło w niewłaściwie konserwowanej i przechowywanej żywności. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgamy po stare przepisy i chwalimy się w towarzystwie własnoręcznie upieczonym chlebem czy wyciśniętym świeżo sokiem. Gotowanie jest dziś po prostu modne. Ucieczka od konserwantów w stronę naturalnej, ekologicznej żywności, za którą jesteśmy skłonni zapłacić więcej, z pewnością nam nie zaszkodzi a wielu osobom może wyjść na zdrowie.

 

Zdrowe i smaczne potrawy

Od początku do końca własnoręcznie przygotowane posiłki, oparte o proste przepisy, bez gotowych mieszanek przypraw, glutaminianu sodu, konserwantów, barwników i poprawiaczy smaku, są na pewno smaczniejsze i co najważniejsze dużo zdrowsze od przygotowanych z półfabrykatów. Przygotowane przez nas zupy, surówki i mięsa są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, bo przygotowujemy je ze świeżych składników. Do łask powracają domowe ciasta, a przepisy na sernik rodem z babcinej szuflady, są cenione jak pamiątka rodzinna.

 

Moda czy świadomość

Nie do końca wiadomo czy tendencja ta wynika z naszego wzrostu świadomości czy jest wynikiem nostalgii za lepszymi czasami, gdy kobiety miały czas, na zajmowanie się domem i dopieszczanie rodziny. Chciałoby się wierzyć, że ta moda na zdrową żywność to świadomy wybór. Okazuje się, że wiele chorób ma swe korzenie w złej diecie i przyzwyczajeniach żywieniowych a prawidłową dietą rozsądnie dobraną do naszych potrzeb można wiele chorób wyleczyć.

 

babcia Jadzia

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin