Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Ratatouille - .. czyli po prostu duszone warzywa w sosie własnym :)

Ratatouille

Dodane przez: blogini.eu

Czas: 60 minut(y)

ocena: 6








.. czyli po prostu duszone warzywa w sosie własnym :)
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Łatwy sposób na gotowanie sypkiego ryżu?

Prawa czę?ć inputa.

Moja koleżanka, tuż po ślubie, ugotowała mężowi na obiad -kilogram ryżu. Opowiadam tę historię jako dowcip, bo chodzi oto, że jej mąż nie miał wyjątkowo dużego apatytu ani nie był człowiekiem o ogromnej posturze. To tylko moja koleżanka nie wiedziała, że szklanka surowego ryżu po ugotowaniu zwiększa swoją objętość do około 3 szklanek. Ta sytuacja była zabawna, ale z doświadczenia wiem, że gotowanie ryżu dla wielu osób jest problemem. Mnie najłatwiej odmierzyć jego ilość szklanką a i dla was pewnie jest to wygodniejsze. Do ugotowania szklanki ryżu potrzebujemy 2-3 szklanek wody, ½ łyżeczki soli i łyżeczki oleju. Zauważyłam, że dokładnie, kilkukrotnie wypłukany w zimnej wodzie ryż, jest bardziej sypki po ugotowaniu. Tak przygotowany ryż zalewam zimną wodą i na małym gazie doprowadzam do wrzenia, po czym mieszam go, wyłączam gaz i pozostawiam garnek pod przykryciem na 15-20 minut. To chyba najłatwiejszy sposób na gotowanie ryżu, który jest sypki, al dente i na pewno się nie przypali.

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin