Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Schab w ziołach - Intensywny smak mięsa złagodzi sałatka z kiełków i łagodny w smaku czeski knedliczek ;). Danie na ciepło podawać obowiązkowo z czeskim piwem.
Na zimno pasuje świetnie do kanapki w towarzystwie sosu chrzanowego, żółtego sera i pomidorka lub ogóreczka kiszonego.

Schab w ziołach

Dodane przez: smakosz

Czas: 0 minut(y)

Brak oceny








Intensywny smak mięsa złagodzi sałatka z kiełków i łagodny w smaku czeski knedliczek ;). Danie na ciepło podawać obowiązkowo z czeskim piwem. Na zimno pasuje świetnie do kanapki w towarzystwie sosu chrzanowego, żółtego sera i pomidorka lub ogóreczka kiszonego.
więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Jak ciekawie i uroczyście nakryć stół wigilijny?

Prawa czę?ć inputa.

O dekoracja świątecznych myślimy na długo przed wigilią. Aby ten dzień był naprawdę wyjątkowy, warto wcześniej pomyśleć o efektownym i uroczystym nakryciu stołu. Zbieranie ozdób choinkowych, przygotowywanie stroików, wybieranie i pakowanie prezentów, w wielu domach to wszystko składa się na budowanie atmosfery świątecznej, której kulminacją jest kolacja wigilijna.

 

Warto zaplanować wcześniej

Nakrycie stołu, ozdoby świąteczne i stroiki, ciasta, serniki i makowce- magiczny zapach świąt, to wszystko kojarzy nam się z tradycją, ale i ona ulega pewnym modom, ewoluuje, zmienia się. I tak jak ciągle szukamy nowych przepisów kulinarnych, urozmaicających i wzbogacających smak dań zwyczajowo podawanych tego wieczoru, tak samo wiele pań domu, pewnie chętnie skorzysta z pomysłów na dekorację wigilijnego stołu. Warto przemyśleć nakrycie stołu wcześniej, przygotować zastawę, sztućce, serwetki i świece. Sprawdzić, jak wygląda kompozycja stołu i zestawienie kolorów również z daniami. Pamiętajmy, że gotowanie potraw i przygotowania do wigilijnej kolacji, tego dnia, nie pozostawiają nam zbyt dużo czasu.

 

Tradycyjna biel

W wielu domach, ciągle jeszcze stół wigilijny nakryty jest tradycyjnym śnieżnobiałym obrusem. Biel kojarząca się z zimą i śniegiem, wspaniale komponuje się z zielenią choinki, srebrnymi czy chromowanymi nakryciami i szklanymi wysokimi kieliszkami czy misami, tworząc klasycznie elegancką, stonowaną całość. Biała kompozycja stołu, może niektórym wydawać się chłodna w swej elegancji i mało przytulna. Wrażenie to zniwelujemy kolorowymi dodatkami, ale uważajmy by nie przesadzić z nimi. Klasycznej kompozycji stołu, uroku dodadzą ciemnozielone, czerwone lub złote, gładkie i najlepiej lniane serwetki. Możemy je ułożyć obok talerza, lub zwinąć w rulon i spiąć złotą obrączką.

 

Ciepła czerwień

Czerwień, może za sprawą koloru stroju Mikołaja, nieodłącznie związana jest z ciepłem Świąt Bożego narodzenia, zapachem pieczonych ciast i krzątaniną podczas gotowania wigilijnych potraw. Czerwień jest wesoła i niesie ze sobą ogromny ładunek radosnej energii. Nic więc dziwnego, że kolor ten jest kolorem przewodnim, wielu wigilijnych stołów. Czerwień obrusu, zieleń choinkowych stroików w zestawieniu z białymi świeczkami i elegancką zastawą to kompozycja prawie idealna. Byle nie przesądzić z mnogością wzorów a stół będzie piękny. Miłym akcentem, może być dodatkowa dekoracja zastawy. Wystarczy na talerzu ułożyć białą lub zieloną serwetkę przewiązaną kraciastą wstążką lub położyć na każdym gałązkę jemioły.

 

Srebro i fiolet

Srebro- całymi latami łączone było z zielenią lub intensywnie niebieskim kolorem. Tak zdobiono bombki, stroiki i choinki. Zestawienie chłodu srebra, symbolizującego lód i zimę z ciepłym fioletem, jest hitem tego sezonu. Takie zestawienie można polecić odważnym Paniom, które lubią podążać za modą. Srebrne lub przezroczyste kule bombek, rozrzucone na fioletowym obrusie lub ustawione w pięknych szklanych pojemnikach, posrebrzane gałązki ostrokrzewu lub jemioły, skomponowane z fotelową zastawą czy fioletowymi kryształkami – tak efektownego nakrycia stołu, będą nam z pewnością zazdrościć koleżanki.

babcia Jadzia

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin