Login:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.

Hasło:

Lewa strona inputa. Prawa strona inputa.
Zarejestruj się Zaloguj

Przepisy

Dodaj przepis

Polecamy

Zapiekany kalafior z warzywami -

Zapiekany kalafior z warzywami

Dodane przez: blogini.eu

Czas: 30 minut(y)

Brak oceny









więcej...

Reklama

Najlepsi użytkownicy

1.blogini.eu378 pkt.
2.smakosz362 pkt.
3.Cooki225 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy miesiąca

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Najlepsi użytkownicy dnia

1.admin0 pkt.
2.qwertacz0 pkt.
3.smakosz0 pkt.
Więcej

Lubię eKuchcika

Lewa czę?ć h1.

Ciasta, przepisy, czas i temperatura pieczenia

Prawa czę?ć inputa.

Kiedy pieczemy babki, sernik czy placki często mamy wątpliwości, na jak długo powinniśmy umieścić je w piekarniku i w jakiej temperaturze je piec. Ile to razy zdarzało się Wam, że ciasto po upływie przepisowego czasu było nadal nie upieczone? Postanowiłam wiec podzielić się z wami swoimi doświadczeniami kulinarnymi.

Problem w tym, że w większości przepisów kulinarnych, informacje dotyczących czasu pieczenia, mają charakter orientacyjny. Kuchenki tradycyjne, ogrzewane gazem mają swoją specyfikę i „humory” a i elektryczne nie gwarantują nam stałej temperatury podczas całego procesu pieczenia, choćby z uwagi na skoki napięcia. A poza tym, gdybyż czas pieczenia zależał tyko od kuchenki!

Nie zapominajmy, że zależy on również od rodzaju ciasta, jego wielkości i składu. Cóż więc mogę radzić? Najważniejsze to poznać swój piekarnik i jego fanaberie. Poza tym korzystajmy z już nagrzanego piekarnika.

Ogólna zasada mówi, że

  • ciasta drożdżowe, półkruche i proszkowe powinny być pieczone w temperaturze 180-190°C
  • ciasto francuskie pieczemy w 230-250°C a na półfrancuskie wystarczy temperatura 220°C
  • bezy suszy się w 120°C przez 2-3 godziny przy uchylonych drzwiczkach
  • ciasta kruche i babki piaskowe wymagają 190-200°C

 

Kiedyś uważałam, że moja babcia przesadza, radząc żebym ciasta bardzo słodkie piekła w temperaturze niższej o 10-20°C, niż te mniej słodkie a wypiekom z dodatkiem ubitych na sztywno białek pozwoliła urosnąć w temperaturze 160-170°C a później zwiększyła temperaturę do 180-190°C żeby miały chrupiącą skórkę. Dziś wiem, że miała racjęJ

Komentarze:

Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy. Możesz być pierwszy(a).

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

© 2010-2012 eKuchcik.pl - ZigZag Soft Polityka Prywatności Regulamin